Karibi kókuszgolyók csokoládé öntettel

Recept neve: Karibi kókuszgolyók csokoládé öntettel
Recept előtörténete: Ez a desszert egzotikus, karibi ízvilággal, kókusz és csokoládé kombinációjával készül, és kiváló választás különleges alkalmakra.
Recept származási országa: Nemzetközi inspiráció, karibi ízekkel
Kategória: Desszert, aprósütemény


Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 25 perc
  • Sütés: 30 perc
  • Hűtés: 1 óra
  • Összesen: kb. 1 óra 55 perc

Mennyiség:

Kb. 15-20 db kókuszgolyó


Összetevők:

  • Tészta:
  • 4 db tojás
  • 125 g kristálycukor
  • 60 g liszt
  • 6 g sütőpor
  • 1 tk vanília aroma
  • 60 g kókuszreszelék
  • Kókuszgolyó krém:
  • 200 g mascarpone krémsajt
  • 1 ek vanília aroma
  • 50 g méz
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • Csokoládéöntet:
  • 150 g főzőcsokoládé
  • 3 dl tej
  • Mártogatás és díszítés:
  • 1 dl tejszín (kissé felverve)
  • 100 g kókuszreszelék
  • banánkarikák, menta, kókuszchips (ízlés szerint a díszítéshez)

Elkészítés:

Tészta elkészítése:

  • Válaszd szét a tojásokat. A tojássárgáját keverd habosra a cukor háromnegyed részével és a vanília aromával.
  • A tojásfehérjéket verd kemény habbá a maradék cukorral.
  • A lisztet keverd össze a kókuszreszelékkel és a sütőporral.
  • Add a fehérjehab felét a sárgájához, és óvatosan keverd el a lisztes-kókuszos keverék felével. Ezután a másik fehérjehabot és a maradék lisztes keveréket is forgasd bele.
  • Öntsd a masszát egy sütőpapírral bélelt formába, és egyengesd el.

Sütés:

  • Süsd a tésztát előmelegített sütőben 165 °C-on kb. 30 percig, amíg aranyszínűre sül. Végezz tűpróbát, majd hagyd kihűlni.

Kókuszgolyó massza elkészítése:

  • A kihűlt tésztát törd össze egy késes aprítóban.
  • Add hozzá a mascarponét, mézet, vanília aromát, citromhéjat és a tejszínt, majd alaposan dolgozd össze, amíg homogén masszát kapsz.
  • Tedd a masszát hűtőbe 1 órára, hogy formázhatóvá váljon.

Golyók formázása és hempergetés:

  • Nedves kézzel formázz golyókat a masszából. Mártogasd őket a félig felvert tejszínbe, majd forgasd meg a kókuszreszelékben.
  • Helyezd a golyókat egy tálcára, és tedd hűtőbe tálalásig.

Csokoládéöntet elkészítése:

  • A csokoládét olvaszd meg a tejjel, és főzd sűrűre. Hagyd hűlni.

Tálalás:

  • A kókuszgolyókat tálald csokoládéöntettel, banánkarikákkal, mentalevéllel vagy kókuszchipsszel díszítve.

Tippek és trükkök:

  • A csokoládéöntethez hozzáadhatsz egy kevés kókusztejet, hogy még egzotikusabb ízű legyen.
  • A kókuszreszelékbe forgatott golyókat akár apróra tört dióval is megszórhatod, hogy extra ropogósságot kapjanak.
  • A mascarpone helyett használhatsz krémsajtot is, hogy enyhébb ízű legyen a töltelék.

Ez a különleges, karibi ihletésű desszert a kókusz és csokoládé ízvilágával egzotikus élményt nyújt, ami minden édesszájú számára igazi csemege.