Recept neve: Karibi kókuszgolyók csokoládé öntettel
Recept előtörténete: Ez a desszert egzotikus, karibi ízvilággal, kókusz és csokoládé kombinációjával készül, és kiváló választás különleges alkalmakra.
Recept származási országa: Nemzetközi inspiráció, karibi ízekkel
Kategória: Desszert, aprósütemény
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 25 perc
- Sütés: 30 perc
- Hűtés: 1 óra
- Összesen: kb. 1 óra 55 perc
Mennyiség:
Kb. 15-20 db kókuszgolyó
Összetevők:
- Tészta:
- 4 db tojás
- 125 g kristálycukor
- 60 g liszt
- 6 g sütőpor
- 1 tk vanília aroma
- 60 g kókuszreszelék
- Kókuszgolyó krém:
- 200 g mascarpone krémsajt
- 1 ek vanília aroma
- 50 g méz
- 0,5 dl tejszín
- 1 citrom reszelt héja
- Csokoládéöntet:
- 150 g főzőcsokoládé
- 3 dl tej
- Mártogatás és díszítés:
- 1 dl tejszín (kissé felverve)
- 100 g kókuszreszelék
- banánkarikák, menta, kókuszchips (ízlés szerint a díszítéshez)
Elkészítés:
Tészta elkészítése:
- Válaszd szét a tojásokat. A tojássárgáját keverd habosra a cukor háromnegyed részével és a vanília aromával.
- A tojásfehérjéket verd kemény habbá a maradék cukorral.
- A lisztet keverd össze a kókuszreszelékkel és a sütőporral.
- Add a fehérjehab felét a sárgájához, és óvatosan keverd el a lisztes-kókuszos keverék felével. Ezután a másik fehérjehabot és a maradék lisztes keveréket is forgasd bele.
- Öntsd a masszát egy sütőpapírral bélelt formába, és egyengesd el.
Sütés:
- Süsd a tésztát előmelegített sütőben 165 °C-on kb. 30 percig, amíg aranyszínűre sül. Végezz tűpróbát, majd hagyd kihűlni.
Kókuszgolyó massza elkészítése:
- A kihűlt tésztát törd össze egy késes aprítóban.
- Add hozzá a mascarponét, mézet, vanília aromát, citromhéjat és a tejszínt, majd alaposan dolgozd össze, amíg homogén masszát kapsz.
- Tedd a masszát hűtőbe 1 órára, hogy formázhatóvá váljon.
Golyók formázása és hempergetés:
- Nedves kézzel formázz golyókat a masszából. Mártogasd őket a félig felvert tejszínbe, majd forgasd meg a kókuszreszelékben.
- Helyezd a golyókat egy tálcára, és tedd hűtőbe tálalásig.
Csokoládéöntet elkészítése:
- A csokoládét olvaszd meg a tejjel, és főzd sűrűre. Hagyd hűlni.
Tálalás:
- A kókuszgolyókat tálald csokoládéöntettel, banánkarikákkal, mentalevéllel vagy kókuszchipsszel díszítve.
Tippek és trükkök:
- A csokoládéöntethez hozzáadhatsz egy kevés kókusztejet, hogy még egzotikusabb ízű legyen.
- A kókuszreszelékbe forgatott golyókat akár apróra tört dióval is megszórhatod, hogy extra ropogósságot kapjanak.
- A mascarpone helyett használhatsz krémsajtot is, hogy enyhébb ízű legyen a töltelék.
Ez a különleges, karibi ihletésű desszert a kókusz és csokoládé ízvilágával egzotikus élményt nyújt, ami minden édesszájú számára igazi csemege.