Sós karamellás trüffel

Sós karamellás trüffel

Recept neve: Sós karamellás trüffel
Recept előtörténete: Ezek az egyszerű, sütés nélküli, vegán trüffelek datolyából és kesudióból készült karamell töltelékkel készülnek, és étcsokoládéval vannak bevonva. Ideálisak desszertként vagy különleges alkalmakra.
Recept származási országa: Nemzetközi inspiráció
Kategória: Desszert, aprósütemény, vegán


Elkészítési idő:

  • Összesen: kb. 40 perc

Mennyiség:

Kb. 12-15 db trüffel


Összetevők:

  • Karamell töltelék:
  • 225 g kimagozott Medjool datolya (kb. ¾ csésze szorosan összenyomva)
  • 150 g pörkölt, sótlan kesudió
  • 2 ek (kb. 25 g) kókuszcukor (vagy helyettesíthető világos vagy sötétbarna cukorral)
  • 1 ½ tk tiszta vaníliakivonat
  • ½ tk kóser só
  • Csokoládé bevonat:
  • 100 g étcsokoládé (kb. 70%-os), nagyjából felaprítva
  • ½ tk kókuszolaj
  • 1 ek durva tengeri só a szóráshoz, ízlés szerint

Elkészítés:

Karamell töltelék készítése:

  • Tedd a datolyát és kesudiót egy kis tálba, majd öntsd le forró vízzel. Hagyd ázni 10 percig, majd csepegtesd le és itasd le róluk a nedvességet.
  • Az előkészített datolyát és kesudiót helyezd egy aprítógépbe, és hosszú pulzálásokkal dolgozd össze, amíg ragadós massza lesz, és csak apró darabok maradnak.
  • Add hozzá a kókuszcukrot, vaníliakivonatot és a kóser sót, majd ismét pulzálj, amíg egyenletes tésztát kapsz. Ha túl ragadós, tedd az aprítógépet (a masszával együtt) 10-15 percre a hűtőbe vagy fagyasztóba.

Golyók formázása:

  • Bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral. A masszából egy kis kanál vagy kézi gombóc formázó segítségével vegyél ki egy adagot, majd formázz belőle golyót, és helyezd a sütőlapra. Folytasd a maradék masszával, így kb. 12-15 db trüffelt kapsz. Tedd a golyókat a fagyasztóba 10-15 percre, hogy megkeményedjenek.

Csokoládé bevonat elkészítése:

  • Egy hőálló tálban olvaszd fel az apróra vágott csokoládét vízgőz felett, ügyelve, hogy a tál alja ne érjen a vízhez. Add hozzá a kókuszolajat, és kevergesd, amíg a csokoládé sima és fényes lesz.

Trüffelek bevonása:

  • Vedd ki a golyókat a fagyasztóból. Egyenként mártsd őket az olvasztott csokoládéba, két villával forgasd meg, hogy minden oldalukat bevonja. Távolítsd el a felesleges csokoládét, majd helyezd vissza a sütőpapíros tálcára. Azonnal szórd meg durva tengeri sóval, mert a csokoládé gyorsan köt.
  • Hagyd a golyókat szobahőmérsékleten állni néhány percig, amíg a csokoládé megköt.

Tálalás:

A sós karamellás trüffeleket szobahőmérsékleten vagy hidegen kínáld. Tárolhatók légmentesen záródó tárolóban hűtőben 2 hétig, vagy fagyasztóban akár több hónapig is.


Tippek és trükkök:

  • Ha alacsonyabb kalóriatartalmú változatot szeretnél, csak csorgass csokoládét a golyókra teljes bevonás helyett.
  • Az édesség mértékét a kókuszcukor mennyiségének növelésével vagy csökkentésével állíthatod be.
  • Próbálj ki különböző durva sókat a tetején, hogy extra ízt adj hozzá.

Ezek a sós karamellás trüffelek tökéletes desszertek különleges alkalmakra, ahol a datolya és kesudió finom karamell ízvilága párosul az étcsokoládé és a tengeri só kontrasztjával.