Kókuszgolyó torta recept

Kókuszgolyó torta recept

Recept neve: Kókuszgolyó torta / Klasszikus házi desszert minden korosztálynak

Recept előtörténete: A kókuszgolyó torta a hagyományos kókuszgolyó desszert tortaváltozata, mely látványos és könnyen elkészíthető édesség.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Torta


Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 30 perc
  • Hűtés: 3-4 óra
  • Összesen: kb. 4-5 óra

Mennyiség:

1 db 24 cm-es kerek tortaforma, kb. 10-12 szelet


Összetevők:

  • Tészta:
  • 500 g kekszmorzsa
  • 150 g vaj
  • 200 g porcukor
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl tej
  • 10 ml rumaroma (ízlés szerint)
  • Töltelék:
  • 200 g kókuszreszelék
  • 1 l tej
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 5 ek cukor
  • 100 g vaj
  • ételfesték (opcionális, zöld vagy piros, néhány csepp)

Elkészítés:

Tészta elkészítése:

  • Egy nagy tálban keverd össze a kekszmorzsát, porcukrot és kakaóport.
  • Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a tejjel és a rumaromával. Öntsd ezt a folyadékot a száraz hozzávalókra, és gyúrd össze alaposan, hogy formázható masszát kapj.
  • A massza egynegyedét tedd félre, a maradék háromnegyed részét pedig nyomkodd bele egy 24 cm-es kerek tortaforma aljába, egyenletes réteget képezve.

Töltelék elkészítése:

  • Egy közepes lábasban keverd össze a tejet, cukrot, vaníliás pudingport és a kókuszreszeléket.
  • Főzd közepes lángon, folyamatosan kevergetve, amíg a puding be nem sűrűsödik.
  • Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.
  • Amikor kihűlt, habosítsd fel a vajat porcukorral, és óvatosan dolgozd bele a pudingos-kókuszos keveréket.

Sütemény összeállítása:

  • A félretett tésztamasszából formálj kis golyókat, és hempergesd meg színezett kókuszreszelékben (opcionális, a színezés dekorációs célú).
  • A pudingos tölteléket egyenletesen oszlasd el a tortaalapon, majd helyezd rá a színes kókuszgolyókat.

Pihentetés:

  • Helyezd a tortát a hűtőbe 3-4 órára, hogy az ízek összeérjenek és a krém jól megdermedjen.

Tálalás:

A tortát szeleteld fel, és hidegen kínáld, így a rétegek szépen megmaradnak és látványosak lesznek.


Tippek és trükkök:

  • Az ételfesték csak dekorációs elem, ezért nyugodtan elhagyható, ha természetesebb kinézetet szeretnél.
  • A pudingkrém ízesítését gazdagíthatod egy kevés citromhéjjal vagy vaníliakivonattal.
  • A tészta helyett használhatsz más kekszfajtákat is (pl. kakaós vagy diós kekszet) a gazdagabb ízért.

Ez a torta a kókuszreszelék és a kakaó ízletes kombinációjával minden alkalmat különlegessé tesz, ráadásul magas rost- és antioxidáns tartalma miatt egészségesebb desszertválasztás is.