Recept neve: Isteni kókuszgolyó
Recept előtörténete: A kókuszgolyó a magyar konyha egyik kedvelt édessége, ami könnyedén elkészíthető, és számos ízesítési lehetőséget rejt.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Egészséges édesség
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Hűtés: 8-12 óra (egy éjszakán át)
- Összesen: kb. 8-12 óra, ebből 15 perc aktív munkaidő
Mennyiség:
Kb. 12-14 db (dió nagyságú golyó)
Összetevők:
- Alapanyagok:
- 100 g kókuszreszelék (ebből ⅓ a hempergetéshez)
- 2 db alma
- 100 g apró szemű zabpehely
- 2 kk cukrozatlan kakaópor
- 3 ml folyékony édesítőszer (ízlés szerint)
- őrölt fahéj (ízlés szerint)
Elkészítés:
Alapanyagok előkészítése:
- Hámozd meg az almákat, majd reszeld le egy nagy lyukú reszelőn.
- Egy nagy tálban keverd össze a reszelt almát 100 g zabpehellyel, ⅔ rész kókuszreszelékkel, a kakaóporral, az édesítőszerrel, és ízlés szerint szórj hozzá fahéjat.
Tészta összeállítása:
- Az összetevőket alaposan gyúrd össze, hogy az alma nedvessége jól elkeveredjen a zabpehellyel és a többi száraz hozzávalóval. Ez a lépés biztosítja, hogy a golyók jól formázhatóak legyenek.
- Fedd le a tálat, és helyezd hűtőbe egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek, és a zabpehely megduzzadjon az alma nedvességétől.
Formázás és hempergetés:
- Másnap, nedves kézzel formálj dió nagyságú golyókat a masszából.
- A golyókat hempergesd meg a maradék kókuszreszelékben, ami ízletes bevonatot ad és szép külsőt kölcsönöz.
Tálalás:
Az elkészült kókuszgolyókat tálalhatod azonnal, vagy hűtőben tárolva tovább megőrzik frissességüket. Remek választás kávé mellé, vagy édességként különleges alkalmakra is.
Tippek és trükkök:
- Az édesítőszer mennyisége szabadon variálható, vagy akár mézzel is helyettesíthető.
- Ha szeretnéd különlegessé tenni, a golyók közepébe helyezhetsz egy-egy szem mandulát vagy mazsolát.
- A kókuszgolyók akár két-három napig is eltarthatóak hűtőben, így előre is elkészíthetők.
Az alma, a zabpehely és a kókusz kombinációja nemcsak finom, de egészséges választás is, magas rosttartalma és antioxidánsai miatt.