Recept neve: Finom kókuszgolyó
Recept előtörténete: Gyorsan elkészíthető, sütés nélküli édesség, amely a csokoládé és kókusz harmonikus ízével örvendeztet meg. Ideális ünnepi vagy hétvégi nassolásra.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, sütés nélküli édesség
Elkészítési idő:
- Összesen: kb. 20 perc (plusz 1-2 óra hűtési idő)
Mennyiség: Körülbelül 30-35 diónyi golyó (az adagok méretétől függően)
Összetevők:
- Kekszmorzsa: 1 kg
- Porcukor: 500 g
- Tej: 500 ml (fokozatosan hozzáadva)
- Holland kakaópor: 5 evőkanál
- Kókuszreszelék: kb. 100 g a bevonáshoz
Elkészítés:
- Alapanyagok előkészítése:
Mérje ki és készítse elő az összetevőket. - Alapanyagok összekeverése:
Egy nagy tálban keverje össze a kekszmorzsát, porcukrot és kakaóport. Addig keverje, amíg a massza egységes, csomómentes lesz. - Tej hozzáadása:
Fokozatosan öntse hozzá a tejet, közben kézzel vagy egy nagy kanállal gyúrja a masszát. Fontos, hogy a tej apránként kerüljön hozzáadásra, így elkerülhető, hogy a massza túlságosan híg legyen. A cél egy jól formázható, nem ragacsos állag. - Golyók formázása:
Vegyen egy kis adag masszát, és formáljon belőle diónyi méretű golyókat. Minden golyót forgasson meg a kókuszreszelékben, hogy egyenletes bevonatot kapjanak. - Hűtés:
Helyezze a kész golyókat egy tányérra, és tegye be őket a hűtőbe 1-2 órára, hogy megszilárduljanak és az ízek összeérjenek.
Tálalás:
Hidegen, közvetlenül a hűtőből fogyasztható. Tálalhatja díszes desszerttálon vagy papírkapszlikban, hogy még vonzóbb legyen.
Tippek és trükkök:
- A tej mennyisége kekszmorzsától függően kissé változhat; ha túl száraz a massza, adjon hozzá további tejet, ha túl nedves, egy kevés kekszport vagy kakaóport.
- A kakaópor helyettesíthető más ízesítőkkel, például egy kevés rumaromával, hogy különlegesebb ízt kapjunk.
- Az elkészült golyók lefagyaszthatók, így később is élvezhetjük őket, akár 1-2 hónapon belül.